Събота, 2-ри декември 2023 г. | 18:11:56

Артбележник

Всички банкери ли са били безотговорни?

Кадър от филма "Жребият"Кадър от филма "Жребият"Чувството за безнаказаност било ли е характерно за най-богатите хора на  България от първата половина на 20 век?  Може ли един крупен банкер да се държи като исторически отговорна личност? Може ли силата на властта, създадена от парите, да бъде използвана разумно и градивно?
Две дами – Свобода Бъчварова и Иванка Гръбчева, дават отговори на тези въпроси във филма "Жребият". Лентата е част от програмата на 32-то издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза", който ще се състои от 11-и до 17-и октомври 2014 г във Фестивалния и конгресен център във Варна.
"Жребият" разказва за сложната и необикновена съдба на един крупен потомствен банкер, оглавявал между двете световни войни най-реномираната и стабилна банка в България.Свобода Бъчварова (11.01.1925 – 27.06.2012 г.)Свобода Бъчварова (11.01.1925 – 27.06.2012 г.) Според мен това е филм за любов и омраза, за усилията на разума да победи съдбата…", казва приживе режисьорът на лентата Иванка Гръбчева. Кинопродукцията  е създадена през 1993-та година по романа на Свобода Бъчварова "Земя на прицел". Автори на сценария са Любен Станев и Иванка Гръбчева.
"Бих казала, че привлекателното в романа са силните и ярки образи… И не на последно място е фактът, че прототип на главния герой е известният български банкер Атанас Буров", обяснява Иванка Гръбчева.  Освен с  драматичния сюжет, филмът е впечатляващ с костюмите, реквизита и сценографията си. Ролите са поверени на именити наши актьори, любими за всички времена. За съжаление, трима от тях вече не са между живите. Участват Коста Цонев, Атанас Атанасов, Вълчо Камарашев, Николай Бинев, Мария Каварджикова, Йосиф Сърчаджиев, Мариана Жикич, Марин Янев, Кирил Варийски и др.Иванка Гръбчева (28.07.1946 – 26.05.2013 г.)Иванка Гръбчева (28.07.1946 – 26.05.2013 г.)
"С днешна дата, след като вече съм емоционално отдалечен от творбата, бих казал обективно, че "Жребият" е един от по-добрите европейски филми, който заслужава да бъде видян!", споделя Бедо Манукян, консултирал постпродукцията на филма. Името на Манукян  нашумя през 2005-та година, когато беше поканен от Френсис Форд Копола да координира снимачния процес на лентата "Младост без младост" в Балчик.
Филмът "Жребият" е включен във фестивала "Златната роза" в раздел "Ретроспективно – In memoriam". Излъчва се в памет на дамския творчески тандем Иванка Гръбчева – Свобода Бъчварова. Прожекцията е на 16 октомври, от 19 часа, в зала Европа. Входът е свободен.