Вторник, 16-ти април 2024 г. | 20:40:33

Артбележник

Коледната атмосфера на Стара Европа ще се пренесе в Добрич

Рождественска органова музика ще се лее в зала Добрич в четвъртък, 15 декември, от 18.30 часа. Входът е свободен.
Почитателите на класиката ще могат да се насладят на хорали, арии и сонати от обичани майстори на барока от Стара Европа.
Главната линия в концерта ще бъде изящната музика на бароковия майстор Йохан Себастиан Бах – Фантазията в Сол мажор, строгата възвишеност на хорала "Ела, Спасителю на езичниците", изпълнената със смирение Ария "О, мисли и чувства" из Кантатата "Да се изпълни устата ни със смях", безгрижната и широко популярна Бадинера.
В концерта ще бъдат изпълнени и две трио сонати на любимите на добричката  публика барокови композитори Вивалди и Телеман. Ще прозвучи и Концерт за струнни на Томазо Албинони в обработка за орган от Йохан Готфрид Валтер.
Специално за детската публика ще бъде изпълена нежната приспивна песен "Спи добре, ти, небесно момче" на френския органист Александър Гилман, а след нея децата ще се насладят и на шедьовъра Кантик (т.е. духовна песен), написан от младия, едва 19 годишен Габриел Форе. Концертът ще завърши с тържествения и суров хорал "Сега благодарете всички на Бога", сътворен от Лист по повод освещаването на органа в Домската катедрала в Рига.
Изпълнители са любимците на добричката публика Мария Славова – орган, Ивона Недева – флейта и Светослав Славчев – фагот.

Мария Славова
Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при г-жа Надежда Анкова. Завършила е Средното музикално училище "Добри Христов" в гр. Варна и Музикалната Академия в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.
Ивона Недева
През годините на творческия си път многократно участва в майсторските класове на  едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненската филхармония и повече от 20 години е неин първи флейтист. В последните години дейно участва в концертните изяви на Софийска филхармония, оркестъра на БНР, Нов Симфоничен Оркестър и оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации се изявява в редица национални и международни фестивали.
Светослав Славчев
Завършил е Държавната Музикална Академия "Панчо Владигеров" в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в ралични оркестри и камерни състави. В периода 2002 – 2012 е фаготист в оркестъра на Държавна опера Варна. Гост солист е на филхармонични и камерни оркестри. Изнася рецитали и камерни концерти. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти.

В ПРОГРАМАТА:
1. Йохан Себастиан Бах – Фантазия Сол мажор BWV 572
2.  Антонио Вивалди – Трио соната до минор RV 83
-Allegro
-Largo
-Allegro
3. Йохан Себастиан Бах – Хорал “Nun komm, der Heiden Heiland” (“Ела, Спасителю на езичниците”) BWV 659
4. Георг Филип Телеман – Соната Фа мажор
-Vivace
-Largo
-Allegro
5. Йохан Себастиан Бах – Ария “Ihr Gedanken und ihr Sinnen” (“О, мисли и чувства”) из Кантата BWV 110
6. Йохан Готфрид Валтер – Концерт по Албинони Фа мажор
-Allegro
-Adagio
-Allegro
7. Йохан Себастиан Бах – Ариозо BWV 1056
8. Йохан Себастиан Бах – Менует и Бадинера BWV 1067
9. Александър Гилман – Коледен хорал “Schlaff wohl, du Himmelknabe” (“Спи добре, ти, небесно момче”) op.93 N 4
10. Габриел Форе – Кантик на Жан Расин оп.11
11. Франц Лист – Хорал “Nun danket alle Gott” (“Сега благодарете вси на Бога”) S 61