Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 14:01:23

Артбележник

Каравальо* дари бои, четки и скицник на малката Мелиса

Валентин Карапетров – Каравальо и Мелиса ЯнакиеваВалентин Карапетров – Каравальо и Мелиса ЯнакиеваЖивеещият в Германия художник Валентин Карапетров зарадва днес третокласничката от Добрич Мелиса Янакиева с професионални материали за рисуване. В първия учебен ден малката художничка получи качествени акварелни бои, четки, палитра, скицник,  моливи и аксесоари, донесени директно от ателието на твореца, базирано недалеч от Франкфурт. Когато бях малък, снабдяването с маркови рисувателни материали беше изключително трудно и се  радвах на всяко ценно моливче, разказва израсналият в Добрич творец. В детството си той превърнал в ателие мазето на родната къща и рисувал всевъзможни неща с въглен в голям мащаб. Карапетров, популярен сред почитателите си като Каравальо, пожелава колоритно настроение  на всички  добрички ученици, изкушени от творчеството. Ето какво сподели той специално за Бележник.бг:

– Господин Карапетров, Вие сте вече утвърден автор. Помните ли първата сума, която спечелихте от рисуване?
– Беше преди много време, в зората на българския туризъм и курорта "Албена". Първите ми реализирани творби през  60-те години бяха акварел и пастел. Правех портрети,  премервах сили с художниците от вътрешността на страната, които идваха да потърсят оценката  и признанието на чужденците. Туристите предпочитаха моите способности и бързина, в онези години получавах невероятната цена от 100 марки за портрет на курортист. Ценителите не даваха парите си на вятъра, всеки беше доволен от резултата, който с времето  получи добавена стойност.
Валентин Карапетров – Каравальо, „Автопортрет“Валентин Карапетров – Каравальо, „Автопортрет“– Изкуството не е "на килограм", но какво е "производството" на Вашето ателие в Германия?
– Работих интензивно през годините и имам огромното количество от 6 000 оригинални продукти. Сега предпочитам акрил, енкаустика и масло. Бърз съм с рисунка, туш, пастел.  Малката художничка от Добрич ще  получи и моя заснета графика от 1981 година. Творбата носи името "Нептунски шадраван", а оригиналът  е изпълнен върху платно.
– Задружни ли са  добричките интелектуалци  в чужбина?
– Да! Всеки търси средата, в която може най-добре да плува. Работих в Берлинската "Комише опера"  като реквизитор по времето на Нели Божкова в началото на 80-те години. Станахме  изключително близки. Бях директно ангажиран в нейните спектакли, защото трябваше да местя кулисите на всяка сцена в постановки на Офенбах, Верди. Аз движех реквизита, сцената се въртеше и цялата декорация се променяше за следващия  епизод докато Нели Божкова сменяше тоалетите. Постоянно имах директен  добрички контакт зад кулисите. Той продължаваше с  разменени гостувания в първите ни квартири. Нашият произход ни обединява, което е предимство. Далеч от родината ние оставаме посланици на българската култура по света.

Валентин Карапетров – Каравальо, „Бода“Валентин Карапетров – Каравальо, „Бода“*Валентин Карапетров – Каравальо има успешни  експозиции в Монреал, Лондон, Сеул, Индия, Япония, САЩ. "Аз съм под налягането на моите спомени", споделя артистът.  Портретите на  неговите добрички приятели винаги присъстват в рубриката "Пастел" на виртуалната му галерия. Богатата авторска колекция пресъздава  още символи и образи от пътуванията по света, потопява зрителите в древността с пластики на Сафо, Нике, Адонис. Творбата му "Прометей" /мастило/ е поместена в западноевропейски учебници. Тя е популяризирана  от културното министерство на Дания  и  е включена в  специализирано издание за кандидат-студенти.

Коментари  

+1 #3 Гоша Параћин 19-07-2019 16:34
Тино е Човек, Художник, Философ, Идеалист и нашия голям Приятел.
Жасмина и Драган Голубович, Парачин, Сърбия
Цитиране
+3 #2 Ein Freund 16-09-2014 08:11
Вали ми е добър приятел. Сърдечен, искрен, от старата школа. Истински човек и творец! Немският му сайт е www.caravallio.eu. Успехи и занапред, приятелю!.
Цитиране
+4 #1 KattyTo 15-09-2014 18:24
Поздравления за художника! Той е по- известен извън пределите на България. Хубаво е, че вече утвърден талант като него подава ръка на следващото поколение, което ще прославя страната.
Цитиране