Неделя, 10-ти декември 2023 г. | 07:38:53

Артбележник

Излъчват "Отело" на живо от Ню Йорк, българка дебютира в ролята на Дездемона

Соня Йончева в ролята на ДездемонаСоня Йончева в ролята на ДездемонаОперата "Отело" на Джузепе Верди ще бъде излъчена във Варна на живо от "Метрополитън опера" на 13 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Спектакълът, който е със звездното участие на примата Соня Йончева, ще бъде излъчван със субтитри на български и английски език, а продължителността му е 2 ч. 57 мин. Прожекцията е с антракт, съобщават организаторите от Международния музикален и Международния театрален фестивал "Варненско лято". Това е  първият оперен спектакъл, който варненци ще могат да гледат в рамките на програмата "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк", излъчваща вече 10 години най-добрите постановки на една Метрополитън на повече от 2000 екрана в 70 страни.
В новия прочит на шедьовъра "Отело", дирижиран от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисиран от носителя на "Тони" Бартлет Шер, световноизвестният латвийски тенор Александър Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър без черен грим на лицето, а действието е пренесено в края на 19 век. Бродуейският сценограф Ес Девлин е създала за Отело и Дездемона впечатляващ, постоянно променящ се стъклен замък, зад чиито стени публиката може да види бурното море в началната сцена или пълзящите мъгли, които постепенно сякаш го превземат. През същите прозрачни стени коварният Яго, изпълнен от забележителния  баритон Желко Лучич, следи Касио, в чиято роля ще се превъплъти един от водещите тенори на "Метрополитън" Димитри Питас.
Александър Антоненко като ОтелоАлександър Антоненко като ОтелоС постановката, посветена на 200-годишнината от рождението на Верди, е открит последният сезон на "Метрополитън". А отзивите за спектакъла неизменно отбелязват, че истинското откритие в него е българката Соня Йончева в дебюта й като Дездемона. "Българското сопрано Соня Йончева, само на 33, е готова за зашеметяваща кариера. Пищният й глас звучи с точно достатъчно земен нюанс и текстура да балансира блясъка на пеенето й. Коя друга днес би могла да изпълни "Песента на върбата" и "Аве Мария" толкова красиво?" - риторично пита "Ню Йорк Таймс". А "Гардиън" отбелязва: "Антоненко е първият Отело без черно лице в оперната история, но голямото музикално събитие е ослепителната Соня Йончева".
Билетите за варненската прожекция на "Отело" са вече в продажба на касата на Фестивален и конгресен център. Цената на редовния билет е 18 лв., а на билета с намаление за учащи и пенсионери – 15 лв.

"Метрополитън опера" на живо от Ню Йорк:
ОТЕЛО  от Джузепе Верди   
13 юни – зала 1 на Фестивален и конгресен център - 19 ч.
Прожекция със субтитри на български и английски език,
времетраене: 2 ч. 57 мин., с антракт
Диригент: Яник Незе-Сеген Постановка: Бартлет Шер Сценограф: Ес Девлин Костюми: Катрин Зубър Осветление: Доналд Холдър Дизайнер прожекция: Люк Холс В ролите: Александърс Антоненко (Отело), Соня Йончева (Дездемона), Димитри Питас (Касио), Желко Лучич (Яго), Гюнтер Гройсбьок (Лодовико)