Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:25:48

Артбележник

Джеймс от Добрич разследва изневяра в Лийдс

Димитър Енчев в ролята на ДжеймсДимитър Енчев в ролята на ДжеймсАктьорът на свободна практика Димитър Енчев*  ще   се  включи  в "Колекцията" на Харолд  Пинтър. Постановката ще се играе в театъра  на Нов български университет на 26 ноември и  на 17 декември. Режисьорът Николай Младенов мотивира избора на Енчев с необходимостта  студентите  да  си партнират с опитен, но близък до  тяхната възраст артист.
Действието  е изградено по класическата схема, отбелязва Младенов. Театралният продукт, прицелил се в събирането на дебютантите с професионалния актьор,  е изживял дълъг репетиционен процес.  Интелектуалният му ребус се e развихрил в  морска премиера  по време на фестивала "Виа понтика" в Балчик. Режисьорът споделя, че двигателят в спектакъла е Джеймс, персонажът на Димитър. Сложният  четириъгълник  в  постановката допълват студентите от магистърската програма Атанас К. Атанасов /Хари/, Симеон Гълъбов /Бил/, Златина Никифорова /Стела/.  
Главният герой на Пинтър изследва геометричните възможности на една изневяра, която може или не може да се случи. Джеймс  предприема независимо разследване дали Бил  е срещнал Стела в Лийдс.  Изговореното е само върхът на айсберга и демонстрира колко  често използваме думите, за да избегнем общуването един с друг. Диалогът на  героите означава нещо повече или нещо различно от изказаното на глас, показва дълбини, прикриващи истинските  им намерения. Спектакълът ни насочва към прозрението, че придобиваме власт над другите тогава, когато знаем нещо, което те не знаят. Стела има власт над Джеймс, защото той не знае какво е станало в Лийдс. Джеймс има власт над Хари, защото знае, че Бил го харесва. Хари има власт над Бил, защото и двамата знаят, че той управлява парите. Бил има власт над Джеймс, защото знае какво се е случило между него и Стела.  Информация на малки  дози и мистерия ще очакват Джеймс и неговата публика в театралната зала.

*Димитър Енчев е роден на 17.02.1987 г. в град Добрич. Избран е за най-добър актьор на випуска в  Театралната академия през  2010 г.  Завършва магистратура през 2011 г. с дипломна теза за "Работата на продуцента с артистите  в съвременния български сериал". От април 2012 г. до юни 2013 г.  е щатен   артист в трупата на ТПЦ "Йордан Йовков" – гр. Добрич. През есента на миналата година  става директор на Учебния театър в НАТФИЗ. Снимал се е в множество телевизионни реклами.