Петък, 23-ти яевруари 2024 г. | 08:38:51

Артбележник

Древен добруджанец изваял праобраз на "Мислителят" на Роден

"Мислителят" на Роден (вдясно) и неговият праобраз (вляво)"Мислителят" на Роден (вдясно) и неговият праобраз (вляво)Малка глинена пластика, напомняща поразително бронзовата скулптура на Огюст Роден, е сътворил преди повече от 7 хиляди години неизвестен древен добруджанец, разкри пред Бележник.бг н.с. Тодор Димов от Регоналния исторически музей в Добрич.
Фигурката на седнал мъж, който е подпрял лакти на коленете си, е открита през 1965 край румънския град Черна вода при разкопките на унищожена древна селищна могила. Тогава екипът  на професор Думитру Берчу намира в един гроб от некропола две миниатюри от теракота, изобразяващи голите тела на мъж и жена.  Той е седнал на столче и е притиснал глава с длани в характерна поза на съсредоточване и размишление, а тя е бременна и е приседнала на земята в необичайна поза – единият й крак е свит, а другият протегнат. Артефактите са с височина съответно 11,3 см и 11,5 см.  
Пластичната композиция принадлежи на културата Хаманджия, която е най-старото уседнало земеделско население в границите на Добруджа и долния Дунав. Древните хора са обитавали територията на днешна Добруджа. Следи от тях са открити в три селищни могили. Две са в пределите на Румъния, а третата могила е край шабленското село Дуранкулак. Добруджанският Мислител и неговата половинкаДобруджанският Мислител и неговата половинка
"Става дума за висококултурно, икономически развито древно общество, което е имало изразени духовни потребности и е било на прага на създаване на писменост", обяснява Тодор Димов, един от изследователите на това праисторическо население. Миниатюрите са изваяни 5 250 години преди Христа. Направени са от глина, защото тогава металът е бил много скъп и никой не би го похабил за скулптурни фигурки. Поставени са в общ гроб, което очевидно има някакъв митологичен смисъл. Няма яснота дали са създадени от един човек. Загадка е и значението на тези изображения. Пластиките обаче имат портретно измерение, а това се случва за първи път в праисторическата скулптура и представлява уникално явление, казва Тодор Димов, "Лицата са внимателно моделирани и стилизирани. Мъжкото лице има ясно изразени черти и дори са отбелязани детайли като промяната на контура на бузите под натиска на дланите", четем в записките на откривателя на културата Хаманджия, покойният вече професор Думитру Берчу. Н.с. Тодор Димов от Регоналния исторически музей в ДобричН.с. Тодор Димов от Регоналния исторически музей в ДобричСпоред него  двете фигурки представляват един от най-старите и най-красиви примери за пластичен усет и за използване на сравнително прости средства за постигане на художествен ефект. "Един мъж и една жена, застанали в статична, уравновесена и лишена от веселост поза, които изглежда стоят заедно, замислени за основните проблеми на човешкия живот." Заради удивителната прилика с прочутата скулптура на Роден, изобразавяща гол мъж, който размишлява над човешката съдбовност, екипът от археолози нарича изящната древна пластична композиция "Мислителят и неговата половинка". Миниатюрите са част от експозиция в музея в Констанца.

Коментари  

+3 #1 Inna 08-09-2014 18:36
Заслужава да се види! Добре, че времето е пожалило тези изумителни фигури и има кой да ги направи достояние на широката общественост. Интересно каква би била стойността им в съвременни финансови единици за колекционерите. За учените безспорно са безценни. „Преди повече от седем хиляди години…..” Вечност, която ни прави жалки в нашите мимолетни опити да оставим нещо след себе си с нашата найлоново-силиконова епоха. Може би… е добре да се замислим.
Цитиране