Сряда, 29-ти май 2024 г. | 18:07:24

Артбележник

Бунтът в Дуранкулак и войната в Добруджа подредени в изложба

Селските вълнения от началото на миналия век, групов портрет на избитите преди 90 години интелктуалци, войнишкият живот на добруджанския фронт. Това са част от темите на експозицията, която е подредена в Художествената галерия на Добрич. От 3 февруари почитателите на изобразителното изкуство ще могат да разгледат десет платна и дванадесет графики от фонда на галерията, които изобразяват знакови събития от историята на Добруджа и България. Творбите – десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на галерията, разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България.  
Картините пресъздават селските вълнения от началото на 20 век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Темата за трагичните събития от 1900 г. е развита в произведенията на Стоян Сотиров, Добри Добрев, Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов.  
Темата за войните и последиците от тях е претворена в произведенията на Юлий Минчев ("1876"), на Георги Трифонов – "Пътищата на войната", "Преселници" на Калина Тасева и др. Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот в "Боят при село Арабаджии" и "Ропотът на конете против войната".
За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов "Хора против". Това е групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 – 1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев.
Героичното минало на българската държава е пресъздадено в "Основателите – ден първи" на Галилей Симеонов, а композицията "Велики Преслав" на Янко Атанасов препраща към епохата на Златния век на книжовността по времето на Симеон I.
Експозицията, наречена "Фрагменти от историята на България", може да бъде разгледана до 18.03.2016 г.