Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:22:10

Артбележник

Барокова вечер в изискан британски стил подготвя Камерният оркестър

Английската класическа музика не е толкова обаятелна като италианската или френската, но  също има свои величия. Произведенията на най-добрите й композитори ще прозвучат в концерт за обой и оркестър на 18 ноември от 18.00 часа. Солистът Антоний Попов и инструменталистите на маестро Алексей Измирлиев подготвят за събитието в Огледалната зала на Добрич творби от епохата на барока до XX век.
Школата на Острова трудно си е проправяла път към върховете в световната  музикална култура. Доказателство за това е произведението Salut D'Amour на Едуард Елгар, което ще прозвучи в изпълнението на Българския камерен оркестър. Пиесата "Здравей любов" е написана през юли 1888 г., като годежен подарък за бъдещата съпруга на Елгар, която  на свой ред му подарила стихотворението си "Вятъра на разсъмването". Френското заглавие на музикалната творба е избрано от издателите на все още неизвестния Елгар с надеждата, че ако то звучи по-малко английски, ще се продава по-добре. Самият автор именувал преди това пиесата си  Liebesgruss с намерението да си осигури по-гостоприемен прием в Европа.  
Камерния оркестър ще ни върне още по-назад във времето със сюитата на Хенри Пърсел "Абделазар", написана докато той е органист в Уестминстърското абатство.  От преди три века датират звуковото великолепие и многоцветните му музикални отблясъци, озвучили трагедията "Отмъщението на мавъра" от Афра Бен, първата професионална писателка в Англия.
Когато си прочел музиката на Хенри Пърсел, опознал си стила, обикнал си го, можеш да започнеш и да го разказваш със собствено отношение и тълкувание. Ревностният негов почитател барон Бенджамин Бритън  също оставя ярка следа, която  ще бъде последвана в добричкия концерт със Simple Symphony. Бритън е символ на безупречност, изразителност, индивидуално отношение към смисъла, заради които е почитан в родната Англия, колкото  Чайковски в Русия.
Маестро Измирлиев ще насочи своята публика внимателно към добрия вкус с Рaлф-Воган Уилямс и неговия "Концерт за обой и струнен оркестър". Едно произведение, което разхлабва възелчетата на  сивото ежедневие, забавя  хода на времето и преплита послания, отправени от поколения майстори на партитурите.