Петък, 23-ти яевруари 2024 г. | 09:17:38

Артбележник

Българи и руснаци ще слеят гласове в хорови изпълнения в Добрич

Дамска хорова формация "Мистика" | Снимка: АрхивДамска хорова формация "Мистика" | Снимка: АрхивДамската хорова формация "Мистика" и московският хор "Виктория" ще извисят гласове в четвъртък в Огледална зала "Нели Божкова" в Добрич. Концертът ще започне в 18 часа, а в програмата са включени български, руски и западноевропейски автори, съобщават от общината. Диригент на руските изпълнители е з.д.к. Светлана Горлач, а на дамската формация от Добрич - Росица Дурмушлийска.
В бекграунда на московските певци е записано, че хор "Виктория" води началото си от детска хорова студия "Виктория",  основана от Светлана Горлач към Двореца на културата на автомобилен завод "Ленински комсомол" през 1993. Съставът има активна концертна дейност и многократно е бил лауреат на музикални фестивали и конкурси в Москва и Русия. Диригентът Светлана Горлач е заслужил деятел на културата на Русия, През 2011 г. с указ на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев е наградена за заслуги в развитието на националната култура и изкуство с орден "За заслуги пред Отечеството" – II степен.
Дамска хорова формация "Мистика" е сформирана през 2004 г. от бивши хористи на маестро Захари Медникаров, непосредствено след негово юбилейно честване. За 10 години съставът има над 120 концерта у нас и в чужбина и участия в международни музикални фестивали и форуми.     Основател и диригент на "Мистика" е Росица Дурмушлийска. Тя е завършила музикалната академия в Пловдив.  От 1985 г. е диригент на Детски хор "Маестро Захари Медникаров". От 1994 до 2004 г. е дирижирала и смесен хор "Добруджански звуци" в Добрич.